دستور های شرطی if در php

منتشر شده در 10 نوامبر 2019 آخرین به روز رسانی در 29 آگوست 2024
مهندس محسن صادق نژاد
2401 0
آرایه ها در PHP

این پست با مسیر متخصص php مرتبط است. مشاهده مسیر (Roadmap)

در گذشته، مقدمات کدزنی با زبان php را بیان کردیم (به مقاله : php چیست؟ مراجعه کنید) و با برخی از امکانات PHP آشنا شدیم. در این آموزش قصد داریم به دستور شرطی if در php بپردازیم.

جملات شرطی در php

چنانچه با زبان های برنامه نویسی دیگر کار کرده باشید، در می یابید که یکی از مهم ترین امکاناتی که یک زبان برنامه نویسی در اختیار طراحان قرار می دهد جملات شرطی می باشد. در برنامه نویسی وب و همینطور php، پس از نوشتن کدهای مورد نظر، در حالت عادی این کدها به‌ترتیب از خط اول اجرا ‌می‌شوند تا به انتها برسند. اما بعضا نیاز است تا برخی از مسائل شما تصمیم های متفاوتی بگیرید. به عبارت دیگر شما برای انجام یک کار شرطی در نظر می‌گیرید که در صورت درست بودن آن شرط برنامه یک عملیات را انجام می دهد؛ و در صورتیکه شرایط موجود با شرط شما مخالف بود برنامه عکس العمل دیگری از خود به کاربر نمایش بدهد در زبان php به طور کلی دستورات شرطی به دو دسته تقسیم می شوند :

1- if (if – elseif – else)
2-switch

در این آموزش قصد داریم شما را با دسته ی اول جملات شرطی ینی if آشنا کنیم.

نحوه ی نوشتن دستور if در php

ساده ترین شرط در php ، شرط ساده ی if است که برای نوشتن آن در زبان پی اچ پی بصورت زیر عمل میکنیم:

<?php
    if(شرط){ عملیات مورد نظر }
?>

برای مثال نمونه ی زیر را در نظر بگیرید :

<?php
      $x=1;
      if(x==1){
            echo "X mosavie 1 ast";
      }
?>

تفسیر کد بالا :
متغیری به نام ایکس با مقدار 1 داریم. در دستور شرطی می نویسیم، چنانچه ایکس برابر 1 است، عبارت ایکس مساوی 1 است (پینگلیش) را نشان بده.

نتیجه گیری :

  • به طور کلی اگر شرط if درست باشد. کدهای درون آکولاد if اجرا خواهند شد، در غیراینصورت از اجرای کدهای درون if خودداری می‌شود و کدهای خطوط بعدی اجرا خواهند شد.
  • درون پرانتز if نیازی به قرار دادن سمی کالن () نیست.
  • تابع echo یک تابع برای نمایش عبارت ها و متغیر ها و… می باشد.

نحوه ی نوشتن دستور else و if در php

همانطور که گفته شد، در صورت صحیح بودن شرط کدهای درون آکولاد if اجرا خواهند شد، در غیر اینصورت کدهای بخش else اجرا خواهند شد. به عبارتی دیگر این دستور کامل کننده دستور if می‌باشد، زیرا تعیین می‌کند که اگر شرط درست نبود چه دستوری اجرا شود.

به مثال جالب زیر توجه کنید :

مثال: برنامه‌ای بنویسید که اگر امروز جمعه باشد، عبارت “آدینه بخیر” را نمایش بدهد؛ و اگر نباشد، عبارت “موفق باشید” بر روی صفحه نشان داده شود.

<?php 
  $today = date('D');
  if($today == "fri"){
    echo 'آدینه بخیر';
  }
  else{ echo 'موفق باشید'; }
?>

تفسیر کد بالا : متغیری داریم با نام today که مقدار آن را از تابع date می گیریم. ((تابع date تابعی است که با گرفتن ورود D اطلاعات زمانی همان روز را به ما می دهد. (3 حرف اول مثلا برای جمعه عبارت fri رو بجای friday برمیگرداند) ( تابع date بسیار کاربرد های مختلفی دارد که از حوصله ی این آموزش خارج است اما چنانچا علاقه مند به خواندن اطلاعات بیشتر در مورد این تابع هستید اینجا کلیک کنید))
شرط ما به این صورت است که، اگر مقدار متغیر today برابر fri (جمعه) بود؛ عبارت “آدینه بخیر” و در غیر این صورت عبارت “موفق باشید” را به ما نشان خواهد داد.

همچنین ما می توانیم به طور کلی از دستورات تو در توی  if- elseif – else استفاده نماییم.

نحوه ی نوشتن دستور else و elseif و if در php

به مثال توجه کنید : برنامه ی قبلی را به گونه ای توسعه بدهید که، اگر در روز پنج شنبه قرار داشتیم، عبارت “آخر هفته ی خوبی داشته باشید” را به ما نشان دهد.

<?php 
  $today = date('D');
  if($today == "fri"){
    echo 'آدینه بخیر'; 
  }
  elseif($today == "thu"){
    echo 'آخر هفته ی خوبی داشته باشید'; 
  }
  else{
               echo 'موفق باشید'; 
  } 
?>

در آموزش بعدی، طریقه ی نوشتن دستور شرطی سوئیچ در php را به شما یاد خواهیم داد. اگر شما علاقه مند به یادگیری زبان های برنامه نویسی هستید در کانال یوتیوب تاتژن سابسکرایب کنید تا از جدید ترین آموزش های برنامه نویسی با خبر شوید. همچنین شما می توانید در بخش نظرات اشکالات و یا نظرات خود را مطرح کنید.