زبان PHP چیست ؟ | معرفی بهترین فریم ورک های php

منتشر شده در 08 اکتبر 2019 آخرین به روز رسانی در 23 فوریه 2021
مهندس محسن صادق نژاد
1845 0
پی اچ پی چیست

این پست با مسیر متخصص php مرتبط است. مشاهده مسیر (Roadmap)

php یک زبان برنامه نویسی تحت سرور برای پویا کردن صفحات وب، ساخت پلتفرم ها و نرم افزار های تحت وب می باشد. آکادمی تاتژن سعی دارد شما را در این آموزش وارد دنیای جذاب PHP نماید؛ و همچنین شما را با تاریخچه ی این زبان برنامه نویسی، سینتکس های این زبان و در نهایت بهترین ادیتور های این زبان آشنا نماید. تا انتها همراه تاتژن باشید و از این آموزش کاربردی استفاده نمایید.

تاریخچه زبان PHP

زبان PHP نخستین بار در سال 1994 توسط Rasmus Lerdorf برنامه نویس برجسته ی دانمارکی ابداع شد. داستان ابداع این زبان از آنجا شروع شد که او در ابتدا تعدادی اسکریپت به زبان سی نوشت تا صفحه‌ی خانگی خود را مدیریت کند. اسکریپت‌ها در ابتدا کارهای ساده‌ای از جمله نشان دادن رزومه راسموس و نشان دادن آمارهای بازدید از وبگاه شخصی او بودند. راسموس با توسعه اسکریپت‌هایش و انتشار آنها نام (PHP – Personal HomePage) را برای اسکریپت‌هایش انتخاب نمود. البته بعدها با پیشرفت در زمینه‌ی طراحی وب php با نام Hypertext Processer به معنای پیش‌پردازنده‌ی متن‌های بزرگ شناخته شد. این نوع نامگذاری به این دلیل است که PHP قبل از HTML به پردازش صفحات وب مشغول می‌شود. معمولا عملگرهای نوشته شده با PHP مثل یک متد کار می کنند که قبل از هر کلیک اتفاق خواهند افتاد.

PHP زبان قدرتمندی برای ایجاد صفحات پویا می‌باشد. این زبان قابلیت ادغام با HTML را دارد یعنی دستورات این زبان می‌توانند بصورت مستقیم در درون کدهای HTML قرار بگیرند.

PHP یک زبان سمت سرور است. به بیان ساده تر PHP زبانی است که مرورگر شما قادر به اجرای آن نیست و برای اجرا می بایست حتما توسط مفسر های PHP که در سرور قرار دارند خوانده شده و سپس به مرورگر شما ارسال شود. PHP مانند این درخت است که بخش عظیمی از آن در زیر خاک قرار گرفته است. بخش های عظیمی از وبسایتها نیز همانند ریشه‌های درختان که در مقابل دیدگان ما نیستند در پشت صحنه‌ها قرار دارند که با PHP  برنامه نویسی شده‌اند.

درخت ریشه دار

کاربرد زبان PHP

بیشتر شرکت‌های بزرگ نظیر فیسبوک و ویکی‌پدیا و اسلک و… با استفاده از PHP به توسعه وبسایت خود روی‌آورده‌اند. از سوی دیگر در ایران نیز وبسایت‌های بزرگی وجود دارد که از زبان PHP بهره برده‌اند همانند بخشهایی از سایت دیجی کالا، اسنپ فود و حتی سایت تاتژن نیز با این زبان برنامه نویسی شده است.

در نتیجه با فراگیری این زبان قدرتمند به سادگی می توانید وارد بازار کار بشوید.

هدف اصلی زبان PHP توسعه صفحات وب است و می‌توان از آن در ایجاد صفحاتی که نیاز به ارتباط با دیتابیس را دارند نیز استفاده نمود. از این زبان می توان در جهت ساخت پلاگین های و قالب های بسیاری از cms های مختلف علی الخصوص وردپرس نیز بهره برد.

با استفاده از PHP شما می توانید از بانکهای اطلاعاتی استفاده کنید. با PHP قادر خواهید بود روی سرورها فایل را ایجاد و یا حذف و یا عملیات خواندن و نوشتن را انجام بدهید. ایجاد صفحات تعاملی و ایجاد سطح دسترسی برای کاربران نیز جزو دیگر کاربردهای PHP  می‌باشد.

سینتکس php

از آنجایی که PHP یک زبان سرورساید می باشد، هرگونه ایراد در نگارش این زبان موجب بروز ارور های مختلفی می گردد همچنین شما بعنوان یک برنامه نویس باید استاندارد های نگارش این زبان را رعایت نمایید.

پیش از یادگیری سینتکس PHP، ابتدا می خواهیم فایلی به این زبان بسازیم. یک فایلی که با php نوشته شود باید با پسوند .php ذخیره گردد. برای مثال در شکل زیر فایل شماره ی 1 یک فایل php می باشد.

ایجاد فایل php
ایجاد فایل php

 

شروع و پایان یک فایل PHP باید بصورت زیر نوشته شود :

<?php
   //Your Code
?>

 

برای قراردادن کامنت در زبان PHP از دو اسلش متوالی ” // ” استفاده می گردد. برای مثال عبارت ” Your Code ” در قطعه کد بالا بصورت کامنت است.

بهترین فریم ورک های PHP

شاید کلمه ی بهترین واژه ی چندان درستی و علمی برای برشمردن فریم ورک های یک زبان برنامه نویسی نباشد. همانگونه که اگر در ساختمان سازی بین دو سازه ی بتنی و فولادی یکی را برتر بدانیم کار شایسته و علمی ای انجام نداده ایم در اینگونه مسائل هم شاید بکار بردن لفظ بهترین چندان علمی نباشد ولو آنکه هر فریم ورک ویا ابزاری اگر در جای صحیح و متناسب با کاربردش استفاده گردد می تواند در نوع خودش بهترین باشد.  اما می توان گفت در بین فریم ورک هایی که در ادامه ی مقاله ذکر می کنیم سعی کرده ایم متداول ترین و پرطرفدارترین فریم ورک های PHP را مختصرا به شما معرفی کنیم.

فریم ورک لاراول

زمانی که در مورد فریم ورک های PHP صحبت می شود، همیشه نام لاراول به گوش می رسد. از لاراول می توان به عنوان محبوب ترین فریم‌ورک PHP یاد کرد. این فریم ورک در سال 2011 منتشر شد و با استقبال توسعه دهندگان وب روبه‌رو شد. برای مدیریت برنامه‌های پیچیده تحت وب، فریم ورک لاراول به اولین گزینه توسعه دهندگان تبدیل شده است چرا که این فریم ورک در بین سایر فریم ورک های PHP از امنیت و سرعت توسعه بیشتری برخوردار است.

لاراول فریم ورکی مبتنی بر معماری MVC است که به صورت رایگان و متن باز ارائه شده است. این فریم‌ ورک امکانات هوشمندی در اختیار برنامه نویسان قرار می دهد و برنامه‌ نویسی را برای آن ها لذت بخش تر می‌کند. آموزش فریم ورک لاراول برای برنامه نویسانی که با زبان PHP آشنایی دارند، بسیار آسان خواهد بود. برنامه نویسانی که علاقه به آموزش رایگان لاراول دارند می توانند به سایت لاراول مراجعه کنند و هر آنچه برای به کارگیری این فریم ورک نیاز دارند در مستندات آن پیدا خواهند کرد.

فریم ورک Yii

فریم ورک مشهور دیگر php ، فریم ورک yii است که به عنوان یک فریم ورک اپن سورس (متن باز) از سال ۲۰۰۸ شروع به کار کرد و تا الان (۲۰۱۷) توانسته است نظر بسیاری از توسعه دهندگان وب و برنامه نویسان php ر ا به خود جلب کند. آخرین نسخه ی ارائه شده ی این فریم ورک Yii2 است که بین برنامه نویسان بسیار مشهور و پرطرفدار است. از مهم ترین مزایای Yii می توان به موارد زیر اشاره نمود :

  • قابلیت گسترش و تغییر توسط توسعه دهندگان. ( اپن سورس)
  • بهره گیری از کلاس های هوشمند که باث شده است تعداد زیادی از درخواست های ارسالی از طرف سرور را در هر ثانیه رسیدگی و پاسخ دهد، علاوه بر این ظرفیت ذخیره سازی yii بسیار بیشتر از سایر فریم ورک های هم رده است.
  • وجود کلاس هایی جهت امنیت پروژه و جلوگیری از هک و نفوذ به دیتابیس.
  • وجود اسناد و مستندات بسیار جهت یادگیری.
  • سهولت و سادگی در یادگیری.

فریم ورک symfony

فریم ورک سیمفونی یکی از محبوب‌ترین فریم ورک های زبان PHP است که تقریبا از سال ۲۰۰۵ وارد دنیای طراحی وب شده است. این فریم ورک هم به مانند لاراول به صورت اپن سورس و با معماری MVC منتشر شده و به طراحان وب این امکان را می‌دهد تا مطابق با سلیقه خود، از آن در طراحی برنامه‌های تحت وب استفاده کنند.

فریم ورک CodeIgniter

از این فریم ورک PHP، جهت ایجاد سریع اپلیکیشن های وب ساخته شده و همانند لاراول براساس معماری MVC طراحی و پیاده سازی شده است. کدایگنیتر با استفاده از کتابخانه های خود، کار توسعه اپلیکیشن ها را بسیار سریع کرده و به دلیل انعطاف بسیاری که دارد مورد توجه بسیاری از توسعه دهندگان وب قرار گرفته است.

از مزایای کد ایگنیتر می توان به موارد زیر اشاره نمود :

  • بسیار سبک و سریع. (حجم در حدود ۲ مگابایت)
  • سازگاری کامل با هاستینگ استاندارد. ( این برنامه تنها به PHP 5.2.4 نیاز دارد که این مورد توسط اکثر شرکت های ارائه دهنده ی هاست پشتیبانی می گردد)
  • رایگان
  • اپن سورس بودن
  • انعطاف پذیر و قابل توسعه
  • پشتیبانی از پایگاه داده های مختلف ( از جمله MySQL )
  • بدون نیاز به قوانین برنامه نویسی
  • شی گرا : این فریم ورک برپایه کدنویسی شی گرا ساخته شده است.
  • وجود اسناد و مستندات بسیار جهت یادگیری
  • سهولت و سادگی در یادگیری

پی اچ پی فریم ورک های مشهور دیگری نظیر zend framework ، fuelPHP , Titan Framework , phalcon ,Auro و … نیز دارد که درصورت وجود درخواست و یا بازخورد توسط کاربران، آموزش های مربوطه به تک تک این فریم ورک ها به زودی بر روی سایت قرار خواهد گرفت و کاربران می توانند از این آموزش ها استفاده کنند.

ادیتور های PHP

ادیتور های مختلفی برای ویرایش و نوشتن کد های PHP وجود دارند. اگر چه می توان گفت با تمام ادیتور ها می توان به ویرایش متون نوشته شده به این زبان پرداخت اما متداول ترین ادیتور های این زبان می توان به ادیتور Atom، نوت پد ++، سابلایم، براکت و… اشاره نمود.

خب به پایان این آموزش رسیدیم. امیدواری این آموزش مورد توجه شما قرار گرفته باشد. اگر مشکل یا ابهامی در خصوص سینتکس PHP و یا سایر موارد دارید، در قسمت نظرات مطرح نمایید.